Ekologiskt


Ekologiskt odlade druvor är ingenting annat än det sätt som druvor har odlats på sedan urminnes tider – utan användning av giftiga besprutningsmedel – herbacider och pesticider.

Dessa ämnen har tillkommit för att få en så stor och likartad skörd som möjligt men får till följd att jorden urlakas och minskar druvans ”äkta” smakupplevelse. Även de näringsämnen som druvorna faktiskt innehåller (uppemot 200 livsnödvändiga vitaminer, mineraler och antioxidanter) begränsas av dessa bekämpningsmedel.

Vid ekologiskt vinbruk fås maximalt 34 hektoliter vin tas ut per hektar mark.

En ekologiskt odlad druva ger därför mer smak och större variation beroende på sol, vind och vatten *.

Smaken och skördens utgång växlar mer med årgångar och är därmed en större utmaning för vinodlaren – därav kan priset vara en aning högre än industriellt framställda viner.

*även en sång av Ted Gärdestad vars original titel: ”sol, vin och vatten” tyvärr ändrades – klicka nedan!

ted.mp3